
Impreuna cu tratamentul medicamentos (substante orale hipoglicemiante si insulinii), regimul reprezinta conditia esentiala o mentinerii vietii diabeticului cat mai aproape de normal. Cateva principii generale: bolnavul trebuie sa-si cunoasca bine regimul, continutul in glucide pentru fiecare aliment in parte si sa-l respecte scrupulos. bolnavul trebuie sa fie bine instruit asupra continutului glucidic al alimentelor. El trebuie sa cunoasca cele trei grupe mai importante de alimente: alimente care nu contin glucide, sau care contin cantitati reduse, incat pot fi consumate fara restrictie. alimente bogate in glucide, care sunt interzise diabeticului. alimente cu glucide in cantitati moderate, care pot fi consumate, dar numai in cantitatile stabilite de medic si numai cu cantarul. Cantitatea de glucide consumate zilnic, va fi cat rnai apropiata de aceea a individului normal, tinandu-se seama de munca depusa, varsta si sex. ratia calorica va corespunde necesarului caloric al organismului, in raport cu varsta, sexul, starile fiziologice si munca prestata. se vor exclude glucidele concentrate: zahar, produse zaharoase, fainoase etc. din alimentatie nu trebuie sa lipseasca proteinele animale cu mare valoare biologica (lapte, came, branzeturi, oua, peste), si lipidele vegetale (uleiuri vegetale) painea va fi impartita pe felii si pe mese, cat mai exact. mesele se vor repartiza la ore cat mai precise (dimineata, ora 11, pranz, ora 17 si seara). Ultima masa va fi servita la ora 22, sub forma unei mici gustari. din alimente sa nu lipseasca fibrele, deoarece celulozicele, din legume, fructe, cereale, chiar leguminoase uscate, scad glicemia si previn cancerul de colon.
Instructiuni speciale:
Echivalente: 100 g paine = 250 g cartofi = 500 g fructe 100 g fructe = 50 g cartofi = 20 g paine = 250 g. lapte = 120 g morcovi sau telina sau sfecla fierte. Foaie de echivalenta Continutul in zahar a 20 g paine este egal cu zaharul continut in cantitatile indicate din alimentele de mai jos. Deci in loc de 20 g de paine se poate lua cantitatea indicata din alimentul corespunzator asa cum se vede pe lista urmatoare: 20 g paine = 15 g faina de grau; 20 g paine - 15 g faina de porumb; 20 g paine = 86 g mamaliga;
20 g paine = 18 g macaroane; 20 g paine = 65 g macaroane fierte; 20 g paine = 250 g lapte; 20 g paine = 350 g lapte acru sau iaurt; 20 g paine = 60 g cartofi; 20 g paine = 20 g mazare, fasole, linte uscata boabe; 20 g paine = 70 g mazare, fasole linte fierte; 20 g paine = 120 g mazare verde; 30 g paine = 220 g fasole verde; 20 g paine = 140 g mere, pere; 10 g paine = 170 g portocale; 20 g paine = 190 g pepene; 20 g paine = 195 g fragi (de pamant) ; 20 g paine = 225 g afine; 20 g paine = 135 g ciresi, visine; 20 g paine = 130 g prune; 20 g paine = 80 g nuci.