|
Abces dentar |
|
Descriere abces dentar:
Abcesul dentar reprezinta o infectie a tesutului din jurul dintelui, provocata, de cele mai multe ori, de o bacterie. Puroiul apare atunci cand sistemul imunitar lupta impotriva infectiei.
Cauze abces dentar:
Abcesele dentare pot aparea fie de la carii netratate, fie de la afectiuni ale gingiilor. Igiena orala joaca un rol foarte important in evitarea formarii cariilor.
Simptome abces dentar:
- dureri, umflare;
- febra, stari de greata si voma;
- tumefiere
- inflamarea gingiei;
- durere la atingere;
- gust neplacut in gura;
- dificultati la deschiderea gurii sau la inghitit;
- prezenta cariilor;
- dinte ridicat;
Daca infectia se raspandeste durerea poate scadea in intensitate, insa atunci devine afectat osul maxilarului, care incepe sa se dizolve, ceea ce duce la necesitatea extragerii dintelui.
Complicatii abces dentar:
Daca nu este tratat la timp, abcesul dentar poate evolua in doua directii - fie erupe prin piele, si astfel puroiul ajunge in cavitatea bucala, fie erupe in zona osoasa, si infecteaza astfel tesuturile si nervii.
Afectarea tesutului osos duce la desfigurare faciala si in final caderea dintilor. Alte complicatii ale abceselor dentare mai sunt si sinuzita si raspandirea infectiei in sange.
Diagnostic abces dentar:
Abcesul este suspectat atunci cand apare un discomfort sau chiar durere la mestecat si la presiune. Este absolut necesara consultarea medicului stomatolog pentru a putea efectua radiografii si pentrui a stabili tratamentul in functie de gravitatea abcesului.
Tratament abces dentar:
De cele mai multe ori se prescrie tratamentul cu antibiotice pentru a trata infectia. Se recurge si la drenarea puroiului si extragerea nervului in cazurile mai grave.
|